2012-06-27

"Det här är inte KONST!"("This is not ART!"), Sundsvall, Sweden

Me, Fits, Kegr, Nug, Kaos & Egs went upp to Sundsvall in the mittle of Sweden and painted for the exhibition "Det här är inte konst!"
We did the part that was named "Illigal by nature"
this is some of the photos Leo Rivinija© took wile working in the white box! 
Thanx Montana Cans for Chrome, black, white and red!Alla Bilder tagna av Leo Rivinoja©
Tack Leo!!!

Mer info om utställningen:
Samlingsnamnet för sommarens utställningar på Sundsvalls museum citerar Kultur- och idrottsministern Lena Adelsohn Liljeroth då hon såg NUG:s verk Territorial pissing på konstmässan Market i Stockholm 2009. Hon konstaterade vidare att graffiti är illegalt till sin natur. Det är tveklöst att varje enskild konstnär är ansvarig för sina handlingar precis som vilken annan samhällsmedborgare som helst. Likväl borde inte en hel konstgenre dömas ut utifrån ett uttalande i affekt om ett enskilt verk.
Sundsvalls museum tar ett brett grepp om gatukonsten under sommarens utställningar. Graffiti, skulptur, foto, måleri och skateboards samsas under samma tak.


Graffiti
Graffitin är gatukonstens ursprung och än i dag dess bärande grundpelare. Med lite vilja skulle man kunna härleda graffitin hela vägen tillbaks till stenålderns grottmålningar. Ordets ursprungliga betydelse är ristning eller skriva. Den moderna graffitin har dock sitt ursprung i 1960-talets New York där tunnelbanan och dess vagnar blev en yta för en framväxande subkultur att uttrycka sig och kommunicera budskap. Detta övertagande av en offentlig yta provocerade många av passagerarna i New Yorks tunnelbanesystem men estetiken kan härledas till verk av konstnärer som Jackson Pollock och Jean Dubuffet. Under 1960- och 70-talet håller sig graffitin primärt underground och det är först på 1980-talet som en del av de självlärda graffitikonstnärerna börjar söka sig till och interagera med den mer traditionella konstvärlden via konstskolor och dess studenter. 1983 arrangeras den första museiutställningen med graffitikonst. Sedan dess har graffitiscenen och konstscenen varit sammanflätad. Det är fortfarande så att vissa konstnärer håller sig underground medan andra är väletablerade konstnärer med utställningar på etablerade museer, konsthallar och gallerier på meritlistan.
I Sundsvalls museums sommarutställningar 2012 fylls väggarna med graffiti av några av Europas bästa graffitikonstnärer. IKAROZ, KAOS, EGS, KEGR, NUG och FITS får fria tyglar i museets egen gata. Graffitin spiller ut en trappa upp genom de lokala graffitikonstnärerna ELMO och EBB vilka får sällskap av skatebords designade av Gorm Boberg samt longboards designade av Sverker Norberg.

Fotografi
Bruce Davidsons tunnelbanefotografier tar oss rakt in i New Yorks hjärta. Hans bilder är en unik dokumentation av staden runt 1979-80 och utgör en bjärt kontrast till Walker Evan´s tidiga bilder från tunnelbanan. Bruce bilder ger oss dels en bild av människorna som rör sig i tunnelbanan samtidigt som vi tas med till graffitins vagga. Fotografierna är fyllda av graffiti så som den såg ut under senare delen av 1960-talet och 1970-talet.

Skulptur
En senare företeelse inom gatukonsten är utplacerandet av skulpturer på offentliga platser. Det mest kända exemplet på detta är de rondellhundar som poppade upp runt om i Sverige under 2006 som en reaktion mot vandaliserandet av ett offentligt konstverk i en rondell i Linköping.
I sommar intar Max Magnus Normans gatuskulpturer museets gata och letar sig också ut i centrala Sundsvall. Max Magnus gjorde under 2011 en uppmärksammad action i Stockholms gaturum då han placerade ut ett antal skulpturer föreställande katter. Katterna placerades på spektakulära platser så som undersidan av en bro tio meter över marken.
I denna utställning är det barnet som fått stå modell för konstnärens skulpturer. Skulpturerna placeras i grupper och skapar scener med olika budskap för de förbipasserande. 


Mer info om öppettider, adresser och dyligt:
http://www.sundsvall.se/museum

2 kommentarer:

K R E K © sa...

Amazing post.

Linnéa sa...

Hej,

Jag skulle vilja komma i kontakt med Lasse.(kaos)

Är tacksam om du kan kontakta mig på neaone@hotmail.com

Hälsningar

Linnéa